10 mai – Zi de sărbătoare națională cu puternice semnificații istorice

Sărbătorim, astăzi, două evenimente importante, legate simbolic de istoria Românilor: Ziua Independenței Naționale a României și Ziua Regalității.

Independența Națională și Ziua Regalității sunt firesc alăturate ca repere simbolice cu profundă semnificație pentru constituirea și evoluția statului național român, începutul domniei lui Carol I fiind inclusiv timpul istoric al dobândirii independenței naționale.

Regii și reginele României sunt repere de patriotism și demnitate, apărători ai suveranității și libertății României indiferent de provocările istoriei, susținători ai valorilor naționale ca parte a marii culturi europene.

Cuvintele primului monarh Carol I la încoronarea sa sunt vibrante și exprimă o stare de spirit unică – „Cu mândrie dar primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de biserică. O primesc ca simbol al independenţei şi puterii României(…) Să trăiască iubita nostră Românie, astăzi încoronată prin virtuţile sale civice şi militare”.

Ceea ce am devenit astăzi se datorează în mare parte sacrificiilor și priceperii marilor oameni de stat, lideri politici cu viziune care au simțit și acționat în interesul nostru ca stat.

Avem datoria să rămânem fideli principiilor și valorilor care ne-au consacrat în rândul statelor democratice europene și să consolidăm prin acțiunile noastre și pe mai departe independența, democrația și libertatea!

Personal, apreciez în mod deosebit exemplul de curaj, demnitate, devotament și integritate al Majestății Sale, Regele Mihai, într-o perioadă istorică dificilă a națiunii noastre.

Spiritul tradiției monarhice continuă prin actuala Casă Regală și am credința că va fi întotdeauna alături de români și România și va promova și apăra valorile identitare naționale.

Îmi doresc ca, pentru fiecare român, Ziua Regalității și Ziua Independenței Naționale să fie un moment de reflecție și de asumare a unor valori ce ne fac puternici în lume: unitate, demnitate, patriotism.

, , , ,
Meniu