Blocarea de PSD a audierilor pentru posturile vacante de la ANRE afectează sectorul strategic al energiei

Audierile candidaților pentru cele trei posturi vacante în cadrul Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost blocate de actuala majoritate PSD-istă din Parlament.

După ce în luna iunie a.c. parlamentarii Puterii au făcut orice pentru a nu organiza audierile pentru înlocuirea celor trei membri ai Comitetului de Reglementare ale căror mandate expiraseră încă de la sfârșitul lunii aprilie, simulacrul audierilor din această săptămână a arătat încă o dată lipsa de interes pe care actuala majoritate parlamentară o are pentru o instituție vitală pentru economia și securitatea energetică a țării și că jocurile politice de culise sunt mai importante pentru PSD și aliații săi.

După suspendarea primei tentative de organizare a audierilor parlamentare, o nouă audiere a fost programată pentru data de 28 septembrie, ocazie cu care sper să se reușească intervievarea tuturor candidaților.

‘Performanța’ intervievării a doar 2 din cei 16 candidați prezenți în cadrul ședinței comisiilor parlamentare reunite a fost o surpriză nu doar pentru candidați, ci și pentru o parte dintre noi, parlamentarii. Modul în care a fost organizată această ședință reprezintă încă o bătaie de joc la adresa ANRE și o lipsă de respect pentru candidați, mulți dintre aceștia fiind specialiști recunoscuți în domeniul energiei.

Trecerea ANRE în subordinea Parlamentului se dovedește pe zi ce trece o piatră de moară legată de gâtul ANRE, iar garantarea autonomiei instituției de reglementare în domeniul energiei, așa cum prevede directiva europeană în acest sens, reprezintă pentru România un eșec lamentabil.

Tergiversarea numirii celor trei membri ai Comitetului de reglementare a dus la amânarea unor hotărâri extrem de importante pentru funcționarea pieței de energie și de gaze, deoarece este necesară prezența și votul tuturor celor 4 membri rămași în funcție pentru adoptarea acestora. Astfel, s-a generat o presiune extrem de mare pe cei 4 membri, iar activitatea ANRE a avut de suferit, înregistrându-se adesea blocaje decizionale.

Am atenționat Parlamentul încă din luna iunie a.c. asupra situației dificile de la ANRE și a nevoii de organizare a unei sesiuni extraordinare pentru numirea celor 3 membri ai Comitetului de Reglementare. Aminteam atunci că situația este una gravă și că acest lucru generează mari probleme, inclusiv de credibilitate în fața investitorilor din domeniul energetic care așteaptă un mediu predictibil și sigur pentru derularea investițiilor lor. Vorbim despre un sector strategic a cărui funcționare trebuie asigurată fără sincope și fără imixtiuni toxice din zona politică.

Colegilor parlamentari din comisiile de specialitate le amintesc încă o dată că ANRE trebuie să rămână independentă decizional și instituțional, deoarece trebuie să reglementeze și să monitorizeze funcționarea întregului sector energetic în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor. Din acest motiv, consider că decizia privind alegerea candidatului cel mai potrivit ar trebui să se bazeze exclusiv pe criterii de competență profesională.

, , , , , , ,
Meniu